top of page

Com és l'educació als instituts?

Sistema educatiu

 

L'educació secundària als EUA comença als 14 anys (Grau 9), que equival a 3r de l'ESO. A diferència del nostre sistema, s'ha d'estar escolaritzat fins a acabar el grau 12 (que equival a 2n de Batxillerat), als 18 anys. No van per anys naturals, així que en un mateix curs, poden haver estudiants nascuts en dos anys diferents, sense la necessitat d'haver repetit curs.

​

En general, les escoles d'educació secundària són grans centres on estan escolaritzats fins a milers d'estudiants. Les instal·lacions acostumen a ser molt diferents de les nostres. Per començar, hi trobem grans espais d'ús comú com podrien ser el menjador, biblioteca, sales d'estudi... Tot connectat per llargs passadissos on s'accedeix a les múltiples aules. La decoració es basa en els colors de l'institut. Cada centre té uns colors i una mascota que l'identifica. Tal com en les pel·lícules. Normalment, els divendres es fa l'anomenat "pride day" i els estudiants van vestits amb roba de l'institut o dels colors per a guanyar punts de classe amb els quals, al final del curs, poden aconseguir alguna recompensa.

​

Disposen d'una gran varietat d'assignatures de diferents modalitats que els ajuda a encaminar-se en els estudis que els agraden més. També tenen l'opció de cursar classes AP i Honors, que són més avançades i t'introdueixen a una assignatura universitària. En oferir tanta diversitat d'assignatures, el més possible és que coincideixis amb poques persones a més d'una classe (depèn de la quantitat d'estudiants que estudiïn al centre). Molta gent diu que el nivell d'educació allà és ridículament baix, però no és del tot cert. És veritat que hi ha assignatures molt fàcils, però als estats units el nivell te'l fiques tu, i segons les teves capacitats, pots cursar assignatures de nivell superior i, fins i tot, de cursos més alts.

​

En general, la forma d'avaluació i de dur a terme les classes és molt diferent. Allà, diferencien tres modalitats d'exàmens: Quiz (una petita prova d'avaluació), Test (exàmens que fan en acabar una unitat) i Exam (que equival a un trimestral o semestral). Molts dels professors utilitzen mètodes d'avaluació alternatius, com fer exàmens de tipus "test", amb apunts... També predomina fer projectes i presentacions en grup, ja que valoren molt saber treballar en equip i l'esforç individual dins d'aquest. També li donen molta importància al treball constant, per això és important fer els deures cada dia i la participació a classe.

 

Acostumen a utilitzar molt els ordinadors, tant els estudiants com els professors. D'aquesta manera, faciliten l'aprenentatge de l'ús d'aparells multimèdia, estalvien paper i utilitzen menys llibres. Molts centres utilitzen l'aplicació Google Classroom, una plataforma on els professors poden pujar contingut per als estudiants. Quant a les notes, alguns utilitzen PowerSchool o plataformes similars, que informen els estudiants de tot el que se'ls ha avaluat, les faltes d'assistència... dia a dia.

​

​

​

​

​

Extraescolars

​

Una vegada acaba el dia escolar, no acaba la vida a l'institut. És més, molts dels estudiants s'hi passen matí i tarda al centre.

​

Per què? Doncs passa que els instituts ofereixen extraescolars com esports i clubs durant tot l'any.

Generalment, els esports es classifiquen per tres temporades diferents: Fall Season (des que comença l'institut fins a finals d'octubre), Winter Season (des de novembre fins a finals de març) i Spring Season ( des d'abril fins a juny). En cadascuna de les temporades ofereixen diferents esports, alguns que en poden oferir els centres són: futbol, futbol americà, voleibol, lacrosse, natació, water polo, dança, bitlles, golf, cross country, hockey gel, tennis, atletisme, animadores, animadores de competició, lluita lliure...

​

Per a entrar en algun d'aquests equips cal fer proves de selecció, tot depèn de quanta gent vol apuntar-s'hi, el centre i l'esport. Si participes en algun, és una molt bona forma d'aprendre els valors que s'inculquen en la seva cultura i de conèixer a gent nova. Entrar a un esport no sol ser gratis, tot i que en alguns instituts els estudiants d'intercanvi no han de pagar.​

​

Quant a clubs, en direm que són associacions d'estudiants aprovades per l'institut, on els estudiants es reuneixen i mobilitzen per a aconseguir un objectiu comú. Podem classificar-los en quatre categories diferents: d'alguna matèria, de "hobbies", de caritat i de grups socials.

 

En el primer grup podem trobar clubs relacionats amb art, teatre, ciències, matemàtiques, història, idiomes... Després, hi hauria clubs d'activitats que no t'ensenyen a l'escola, com escacs, videojocs... Alguns clubs tenen l'objectiu de conscienciar i recaptar diners per a alguna organització de caritat, d'alguna església, o altra institució. I, per acabar, tenim aquells grups d'estudiants que s'uneixen per a visibilitzar alguna minoria, per a compartir costums i cultures...

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Altres esdeveniments

​

Ara us anomenaré diferents esdeveniments que poden ser celebrats als instituts. Segurament cada centre n'oferirà d'altres, i per això, cal estar ben informat i no perdre-se'n cap! Una bona manera és preguntant-li al cap d'estudis en començar el curs. Cal saber ben bé a quins pots accedir com a estudiant d'intercanvi, ja que a vegades, encara que no estiguis matriculat en un curs, podràs tenir el privilegi d'accedir-hi.

​

En general, als EUA, valoren molt l'art i incentiven molt la participació en activitats relacionades. Per això, al llarg del curs, en molts centres tindràs l'oportunitat d'assistir a algun esdeveniment, protagonitzat per l'esforç dels estudiants del centre, com: musicals, obres de teatre, concerts d'orquestra, concerts de cor, galeries de pintures... 

​

Segurament hauràs vist alguna sèrie de televisió o alguna pel·lícula inspirada en un institut americà. Mai falten les escenes en un dels balls organitzats per l'institut.

​

En què consisteixen? Són festes organitzades per l'institut, els cursos que poden participar varien en funció del ball. La gent es vesteix molt  formal i l'esdeveniment comença al voltant de les 8 del vespre i acaba prop de les 11 de la nit. Normalment, els estudiants van en grup o en parella, i queden abans per a fer-se fotografies i anar a sopar. 

El ball de homecoming (primer cap de setmana de setembre) i el de prom (a finals del curs) són els més coneguts i els que es duen a terme en gairebé tots els instituts. També n'hi ha d'altres com pot ser el snowcoming, a l'hivern, però que no se celebren en tots els centres.

​

També ens podem trobar amb altres esdeveniments com honors night,  i la graduació. Pensats per a estudiants de grau 12 (l'últim any). En l'honors night, s'entreguen diferents guardons i beques universitàries a alguns dels estudiants del centre, formant un esdeveniment de gran importància per als estudiants més grans. La graduació es du a terme una vegada acaba el curs per als seniors (últim grau), que normalment acaben unes setmanes abans que la resta d'estudiants. És una cerimònia molt esperada per a tothom, on tots els estudiants que es graduen són reconeguts pels centres i se'ls dona un diploma. Tothom va vestit amb les típiques togues i barrets i, després de nomenar a tots els participants i llegir alguns discursos, es procedeix a tirar els barrets enlaire, tal com en les pel·lícules. 

​

Extraescolars
Altres esdeveniments
bottom of page